onsdag 23 februari 2011

Det var ingen haj på riktigt.

Nu är bilen vår, eller på pappret Kristins, sedan en vecka. Det var mycket papper fram och tillbaks, men nu är vi experter på området och kan allt om hur bilförsäljning fungerar här. Vi har gått med i både RAC, som ger gratis bärgning, kommer med bränsle och batterier och annat kul som kan hända längs the nullabor (1200km av ingenting, raksträcka) samt skaffat en tredjepartsförsäkring, i fall att vi parkerar in i en prosche.

Kristin har gått klart sin kajtkurs, med blå fot som diplom, och nu är vi äntligen fria! I söndags drog vi ner till Margaret River, med Kraftwerks Tour the France i vår (inte så) grymma stereo, och nu är vi nere i Augusta, sydspetsen av Western Australia, där två hav möts. Lite som Godahoppsudden, Sydafrika. Naturen här är slående vacker! Vi hade ingen aning om att Australien kunde se ut såhär. Höga kullar som stupar rätt ner i ett blåskimrande hav, ökenlika men samtidigt frodiga sagoskogar, med kopparfärgade träd, och sotade palmer, ärrade av bushfires. En natt bodde vi i en nationalpark, och vi har nog aldrig sett så lustiga insekter. Flugor, spindlar, kryp och mygg. Då och då kommer en pansarhelikopter till skalbagge och kraschlandar på axeln, tätt följt av gigantiska gräshoppor. Vi har även sett våra första tjengrus, Patrik var snabbast, så han vann en öl. Här nere i Augusta är naturen lite som på fårö, den är vidsträckt, låg och går åt pistagepastelgrönt och grått damm. Vi bor nära en flod, granne med pelikaner, svarta svanar, sjögurkor, blåsfiskar, rockor och andra havsvidunder.

Idag blåste det lagom för att Kristin skulle kunna kajta. Det gick väl sådär, men nu är det i alla fall ordning på linorna. Och full kajtkontroll, hurra! Ser riktigt proffsigt ut tills brädan kommer fram... Och Patrik har äntligen lyckats laga sin bräda för andra gången. Den tog in vatten, men nu är den bättre än nånsinn förr!

Nu sitter vi och dricker te och äter kakor. Vi grillade kött idag, med kokt potatis och stekt zuchini. Första måltiden på tre veckor som inte bestod av konserver! Bortsett från förra veckan när vi grillade tjenkgru. Asgott. Överallt finns det gratis BBQs som man får använda, så det är bara att köpa en stek och slänga på. Vilket vi oftast inte har råd med, men tanken är nice.

Ikväll ska vi hitta vintergatan på stjärnhimlen som fullkomligt exploderar ovanför oss. Inga moln, inga ljusföroreningar.

Ses snart!


söndag 13 februari 2011

Ozonhål

Vi förstår ingenting. Har klär man sig i heltäckande rymddräkt, 50+ solskyddsfaktor, smörjer in sig tre gånger om dan, håller sig bara i skuggan, och ändå har vi båda bränt oss. Varför?

Dessutom så blev jag (Kristin) attackerad av en haj som gömde sig under en flytbrygga! Helt sjukt, han nafsade på min tå, innan jag i en heroisk bakåtvålt lyckades slita mig loss, och kasta mig upp på bryggan och säkerheten. (det var typ en vass kant, men det har fan blödigt hela dan!) Min ena sko ser ut som stockholms blodbad.

Farligt land det här.

fredag 11 februari 2011

Surfin'

Vår surfbuss är färdig (bortsett från lite gardiner...), Patrik har köpt sina segel och sin bräda, och jag har börjat min kitekurs. Lite oklart när nästa tillfälle är, men det löser sig nog.

Vi har inte stött på några farliga djur än, men idag brände jag mig på en manet! Det hände när jag flydde ifrån ett gäng läskiga sjöstjärnor. Så för att kunna börja vidta försiktighetsåtgärder så googlade Patrik alla giftiga saker som finns här. Det visade sig att alla farliga sjöodjur finns på östkusten, och uppe i norra Australien finns det riktigt äckliga saker. Men här på västkusten, nada. Bara svarta änkan som ingen dött av på 24 år... Vi är nästan lite besvikna. Men insekter finns det gott om. Vi hittar små söta spindlar lite härvar när vi ska sova, och då och då hoppar gigantiska gräshoppor förbi. Riktigt underliga skalbaggar har vi också sett, och osynliga myggor som bara attackerar mig. Patrik har något underligt blod som jag avundas.

Vi började med att lasta ur allting


Sen gjorde vi rent allting. Vattnet blev svartsvartsvart


Sen fick vi spika! Ojoj vilka snickargener.




Alla mått verkar stämma... Nice


Solid konstruktion vettu... Vem hade kunnat ana? Och då saknades tre plankor också...


Och här bor vi nu!

Nu känns det i alla fall skönt att kunna börja hålla på med det vi kom hit för...

onsdag 9 februari 2011

Redo för roadtrip!

Idag har vi spenderat största delen av dagen inne i centrala Perth och shoppat surfshorts, bikinies, flipflops och annat som kan behövas på en surfsemester, samtidigt som vår mekaniker Danny ägnade åtta timmar åt att fixa vår AC, helt gratis, men han erkände att det tog längre tid än han hade beräknat. Vi kommer dock bli tvungna att lämna in bilen till honom igen på måndag för att slutföra all service, men sen ska vi vara helt redo för våra äventyr!

Igår var vi på IKEA och åt köttbullar som smakade skolmat, men eftersom vi även shoppade lite lådor, köksutrustning och lakan(som var för små, och fett dyra) var resan rätt värd ändå. Vi har även lyckats få tag i en begagnad queen-size madrass för 50$ som går in perfekt i bilen, riktigt fett! Så vad som återstår är att åka och köpa virke för att bygga säng med förvaring under, och eftersom jag och Kristin är så grymma på att snickra kommer det bli riktigt stabilt(vi får se). Hur svårt kan det vara liksom?

Vi har även börjat förstå folk som påstår att australiensare är världens trevligaste folk, när vi i förrgår natt missade incheckningen till campingen och stod utan någonstans att sova för natten, och alla hostels fullbokade. I samma stund som vi trodde vi skulle dö(nästan)(eller kanske inte, men nästan), fick vi dock följa med ett gulligt par hem till dom och sova i deras husvagn. För övrigt hade deras hus brunnit ner i de bränder som härjar runt Perth just nu, så nu hyrde de ett hus istället, stackare...













Husvagnen vi bodde i.

Imorgon ska jag försöka få tag i vindsurfingutrustning och sen ska vi förhoppningsvis röra oss söderut ner mot ett ställe som heter Safety Bay och äntligen få komma ut på vattnet. Namnet känns lite lagom tryggt i Australiens annars haj-, manet- och bläckfiskhärjade vatten. Senare kanske vi dock åker upp till Shark Bay för att leva lite på gränsen istället, hehe...

God natt!

söndag 6 februari 2011


Tre dagar i Australien är nu avklarade. Med möda! Nu är klockan halv nio och vi är totalt utmattade. Solen steker, och Kristin ser ut som en stel kokt kräfta med ett vitt linne tatuerat på kroppen. Bondebränna införskaffad, check!

Men, efter mycket letande, ringande, och åkande, så har vi äntligen hittat vår bil! Den heter Danny, och är en vit mitsubishi van från 1995. 2950 dollar (22000kronor). Vi köpte den av vår mekaniker som hjälpte oss att rata ett vrak med snyggt fodral. Han ska fixa till henne lite, så blir hon som nu! Nu litar vi på den här snubben, men jämfört med alla andra bilar som säljs så är hon en riktigt billig RR. Allt annat skräp säljs till ett värde tre ggr så högt som det skrothögen egentligen har. Det hela är ett lotteri, där oddsen är dolda.

Nu ska vi sova gott, sen imorgon så lämnar vi vårt inte så skabbiga hostel, för att ge oss ut på vägarna. Första stop är ett byggvaruhus och en enorm campingaffär, där vi ska köpa allt vi kan tänkas behöva och material till vårt sovrum. Det blir en hög säng med plats för packning och brädor under.

FETT!

fredag 4 februari 2011

Perth

Efter en fett soft flygresa på ett drygt dygn har vi kommit fram till Perth. Första natten var bokan på ocean beach hostel, ett stenkast från havet. Vi kom fram tre på natten, sov några timmar, för att sedan tvingas checka ut. Nu är alla hostels i hela stan fullbokade! Det finns inga sovplatser, nånstans! Vi hade tur, lyckades boka det sista rummet på YHA Hotels som är fett nice och prisvärt, och de kommande två nätterna kommer vi spendera på Perth's sämsta, skabbigaste, och mest icke-prisvärde hostel. Det blir grymt!

Vi har hittat åtta stora bilar vi vill köpa, och så fort som våra simkort är aktiverade så ska vi ringa runt. Förhoppningsvis har vi en bil på måndag, och då drar vi vidare till Lancelin, där det alltid blåser lagom.

Perth är lame, men det blåser ordentligt! Vi är väldigt förväntansfulla. Och det är varmt. Riktigt varmt...

tisdag 1 februari 2011

Imrogon drar vi

Vi ses på fredag 4e Februari i Perth, Australien. Nu ska vi packa klart!